Εύκολες συνταγές

Συνταγή κέικ με γλάσο πορτοκαλιού

Σχετικά με τη συνταγή

Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μου, όπου θα μοιραστώ μαζί σας την υπέροχη συνταγή μου για κέικ με γλάσο πορτοκαλιού! Αυτό το υγρό και εσπεριδοειδές κέικ είναι μια έκρηξη πικάντικης γλυκύτητας που θα σας αφήσει να λαχταράτε για περισσότερα. Ο συνδυασμός ζωηρών γεύσεων πορτοκαλιού και λαχταριστού γλάσου δημιουργεί μια συμφωνία γεύσης σε κάθε μπουκιά. Ιδανική για κάθε περίσταση ή ως ξεχωριστή απόλαυση για τον εαυτό σας, αυτή η συνταγή είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα ικανοποιήσει τις λιγούρες σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτή τη γαστρονομική περιπέτεια!

Συστατικά

Ακολουθούν τα συστατικά που θα χρειαστείτε για να προετοιμάσετε το κέικ με γλάσο πορτοκαλιού:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

2 φλιτζάνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού
Μαγειρική σόδα

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

1 φλιτζάνι
Ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι
Ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο

2
Αυγά

1/2 φλιτζάνι
Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού

1 κουταλιά της σούπας
Ξύσμα πορτοκαλιού

1/2 φλιτζάνι
Γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού
Εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο:

1 φλιτζάνι
Ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας
Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού

1 κουταλιά της σούπας
Ξύσμα πορτοκαλιού

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να φτιάξετε αυτό το κέικ με γλάσο πορτοκαλιού, συγκεντρώστε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

Εργαλεία:

  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Zester ή τρίφτης
  • Τύπα για κέικ (στρογγυλή 9 ιντσών)
  • Σχάρα ψύξης

Συστατικά:

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μπέικιν πάουντερ
  • Μαγειρική σόδα
  • Αλάτι
  • Ζάχαρη
  • Ανάλατο βούτυρο
  • Αυγά
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • Γάλα
  • Εκχύλισμα βανίλιας
  • Ζάχαρη άχνη

Τώρα που τα έχουμε όλα έτοιμα, ας βουτήξουμε στη διαδικασία προετοιμασίας!

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C) και λαδώστε μια στρογγυλή φόρμα 9 ιντσών για κέικ.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Αφήστε στην άκρη.
3. Σε ένα άλλο μπολ, κρεμάστε το μαλακωμένο ανάλατο βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν με ένα ηλεκτρικό μίξερ ή ένα σύρμα.
4. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
5. Ανακατέψτε το φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν καλά.
6. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα των ξηρών υλικών στα υγρά υλικά, εναλλάξ με γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα ξηρά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Προσέξτε να μην αναμειχθεί υπερβολικά.
7. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.
8. Ρίξτε τη ζύμη στην έτοιμη φόρμα του κέικ και λειάνετε την κορυφή με μια σπάτουλα.
9. Ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
10. Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζετε το γλάσο ανακατεύοντας σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη, τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
11. Μόλις ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετέ το σε μια σχάρα ψύξης.
12. Όσο το κέικ είναι ακόμα ζεστό, περιχύνετε με το γλάσο, αφήνοντάς το να βρέχει από τα πλαϊνά.
13. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε.

Απολαύστε το φρεσκοψημένο κέικ με γλάσο πορτοκαλιού με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ!

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτό το κέικ με γλάσο πορτοκαλιού είναι περίπου 20 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή των συστατικών, τη μέτρηση, την ανάμειξη της ζύμης και την προετοιμασία του γλάσου. Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 30-35 λεπτά και θα χρειαστείτε επιπλέον 10 λεπτά για να κρυώσει το κέικ στο ταψί. Έτσι συνολικά, μπορείτε να περιμένετε ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αξίζει την αναμονή, σας διαβεβαιώνω!

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε. Αυτό θα τα βοηθήσει να συνδυάζονται ομαλά.
– Κοσκινίζουμε τα ξηρά υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα) για να φύγουν τυχόν σβώλοι και να αεριστούν, με αποτέλεσμα να έχει πιο ελαφριά υφή για το κέικ.
– Όταν κάνετε κρέμα το βούτυρο και τη ζάχαρη, τα χτυπάτε μαζί μέχρι να γίνουν ελαφριά και αφράτα. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για να ενσωματώσετε αέρα στο μείγμα, που θα δώσει στο κέικ σας μια τρυφερή ψίχα.
– Φροντίστε να τρίψετε τα πορτοκάλια σας πριν τα στύψετε για χυμό. Το ξύσμα προσθέτει μια ζωντανή γεύση εσπεριδοειδών τόσο στο κέικ όσο και στο γλάσο.
– Όταν προσθέτετε τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά, το κάνετε σε παρτίδες, εναλλάξ με το γάλα. Αυτή η μέθοδος βοηθά στην αποφυγή της υπερβολικής ανάμειξης και εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή των συστατικών.
– Μόλις ψηθεί το κέικ, δοκιμάστε την ετοιμότητά του βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρό ή με λίγα ψίχουλα να έχουν κολλήσει πάνω του, το κέικ είναι έτοιμο.
– Όσο είναι ακόμα ζεστό το κέικ, το περιχύνουμε με το γλάσο. Η ζεστασιά επιτρέπει στο κέικ να απορροφήσει τις γεύσεις του γλάσου και δημιουργεί ένα όμορφο γυαλιστερό φινίρισμα.
– Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε για να αναπτυχθούν οι γεύσεις και να δέσει το γλάσο.

Τώρα που έχετε την εσωτερική σέσουλα για το πώς να ετοιμάσετε αυτό το υπέροχο κέικ με γλάσο πορτοκαλιού, ήρθε η ώρα να μαζέψετε τα υλικά σας και να ξεκινήσετε το ψήσιμο!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί η κατά προσέγγιση διατροφική κατανομή ανά μερίδα αυτού του κέικ με γλάσο πορτοκαλιού:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
320

Συνολικό Λίπος
12g

Κορεσμένα λιπαρά
7g

Χοληστερόλη
65 mg

Νάτριο
270 mg

Συνολικοί υδατάνθρακες
50 g

Διαιτητικές ίνες
1g

Σάκχαρα
32g

Πρωτεΐνη
4g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά και τα μεγέθη μερίδας.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε το κέικ με γλάσο πορτοκαλιού, μπορείτε απλώς να το παρουσιάσετε σε μια διακοσμητική βάση για κέικ ή πιατέλα. Για μια επιπλέον πινελιά, μπορείτε να πασπαλίσετε το πάνω μέρος με ζάχαρη άχνη ή να γαρνίρετε με φρέσκες φέτες πορτοκαλιού ή ξύσμα. Αυτό θα αναδείξει την οπτική γοητεία του κέικ και θα το κάνει πιο ελκυστικό.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, μπορείτε να συνδυάσετε αυτό το κέικ με μια κούκλα φρέσκια σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια. Το κρεμώδες συνοδευτικό συμπληρώνει τις γεύσεις εσπεριδοειδών και προσθέτει μια απολαυστική αντίθεση τόσο στη γεύση όσο και στην υφή. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε με μια πλευρά ανάμεικτων μούρων για μια αναζωογονητική έκρηξη γεύσης.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και τη γεύση του κέικ με γλάσο πορτοκαλιού, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες. Φροντίστε να το κρατάτε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως ή πηγές θερμότητας που μπορεί να το προκαλέσουν αλλοίωση ή ξήρανση. Εάν προτιμάτε να το αποθηκεύσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Απλώς θυμηθείτε να το επαναφέρετε σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε για να βελτιώσετε τη γεύση και την υφή του.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το κέικ με γλάσο πορτοκαλιού όχι μόνο ικανοποιεί τους γευστικούς σας κάλυκες, αλλά προσφέρει και ορισμένα οφέλη για την υγεία:

  1. Πορτοκάλια: Είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προάγει το υγιές δέρμα. Τα πορτοκάλια είναι επίσης μια καλή πηγή διαιτητικών ινών και περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

  2. Αυγά: Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Β12 και D. Τα αυγά περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.

  3. Γάλα: Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο ενισχύει τα οστά και τα δόντια. Το γάλα παρέχει επίσης πρωτεΐνη για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, καθώς και βιταμίνες Α και D.

  4. Βούτυρο: Ενώ το βούτυρο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, προσθέτει γεύση και πλούτο στο κέικ. Περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α και Ε.

  5. Πορτοκάλια, ξύσμα πορτοκαλιού και χυμός πορτοκαλιού: Αυτά τα συστατικά εσπεριδοειδών συνεισφέρουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και διαιτητικών ινών στο κέικ. Προσθέτουν επίσης μια λαμπερή και αναζωογονητική γεύση.

Θυμηθείτε, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί όταν απολαμβάνετε αυτό το κέικ, καθώς εξακολουθεί να είναι επιδόρπιο. Η ενσωμάτωση αυτών των συστατικών σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε να φτιάχνετε και να απολαμβάνετε το κέικ με γλάσο πορτοκαλιού, ίσως σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  1. Κέικ με γλάσο λεμονιού: Αντικαταστήστε τα πορτοκάλια με λεμόνια για μια αφράτη ανανέωση. Το γλάσο λεμονιού προσθέτει ένα γευστικό τελείωμα στο κέικ.

  2. Αναποδογυρισμένο κέικ Blood Orange: Αυτή η οπτικά εντυπωσιακή τούρτα αναδεικνύει το ζωηρό χρώμα και τη μοναδική γεύση των ματ πορτοκαλιών. Η καραμελωμένη επικάλυψη δημιουργεί μια απολαυστική αντίθεση.

  3. Κέικ με λίρες εσπεριδοειδών: Ind

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button